Mondverzorging

Mondverzorging

Om gaatjes en tandvleesontstekingen te voorkomen is uw mondverzorging erg belangrijk, u heeft hier zelf de regie over. Tweemaal daags elektrisch poetsen en het gebruik van stokers en ragers verminderen de kans op gaatjes en tandvleesontsteking. Bij tandartsenpraktijk Buenen gaat iedere patiënt naar de mondhygiëniste of preventie-assistente. Tijdens een mondhygiënebehandeling wordt een PPS score (=Periodiek Parodontaal Screenen) uitgevoerd en zo een behandeling geadviseerd. Ook krijgt u tips over het poetsen en voeding.

Mondhygiënisten en preventie-assistenten
De mondhygiënist en preventie-assistent heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. De mondhygiënist en preventie-assistent behandelen mond- en tandvleesproblemen en voorkomen hierdoor eventuele problemen.

Gezond tandvlees is belangrijk
Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Is uw tandvlees ongezond, dan kan dat ertoe leiden dat uw tanden en kiezen los gaan staan. Uiteindelijk kunt u hierdoor zelfs uw tanden en kiezen verliezen. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat uw tandvlees gezond blijft.

Cijfer voor uw tandvlees
De tandarts, mondhygiënist, preventie assistent van tandartsenpraktijk Buenen bekijkt bij elke periodieke controle hoe gezond uw tandvlees is, of de vullingen goed aansluiten en of er ruimten onder de tandvleesrand (pockets) zijn. Vier gebieden in uw gebit krijgen een cijfer volgens de PPS scores variëren van 1 tot 3 en worden genoteerd in uw patiëntendossier.

Wat is uw PPS-score?
PPS 1 Bij deze score zijn er pockets tot en met 3mm en is het tandvlees voldoende gezond. Er wordt gestreefd naar behandelingen en instructies waarbij deze situatie behouden blijft.

PPS 2 Bij deze score zijn er pockets tot en met 5mm en bevindt de gezondheid van het tandvlees zich op een kantelpunt. Er heeft vaak al enige afbraak van bot plaatsgevonden. Er kan gekozen worden voor extra gebitsreinigingen en mondhygiëne instructies om de pockets te verminderen, maar het is ook mogelijk om direct uitgebreider onderzoek met een ‘PARODONTIUMSTATUS‘ te doen en een intensiever (paro-)traject te starten.

PPS 3 Bij deze score zijn er pockets van 6mm en dieper. Er is sprake van afbraak van bot rondom één of meerdere tanden en kiezen. Hierdoor is het meestal noodzakelijk om uitgebreider onderzoek te doen en een intensieve parodontale behandeling te starten (paro-traject).

Uw tandvlees in topconditie
Waar nodig worden tandplak en tandsteen met speciale instrumenten verwijderd. Ook kunnen we gebitsbeschermende middelen zoals fluoride aanbrengen en uw gebit polijsten. Voor tandvleesproblemen die de mondgezondheid bedreigen (score 3 ), maken we een behandelplan conform het door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie vastgestelde paroprotocol. Uw tandarts of mondhygiëniste informeert u nader over de behandeling en de kosten.

Parodontologie
Parodontologie is de benaming voor het specialisme rondom ontstoken tandvlees (gingivitis) en andere weefsels (parodontitis) rond de tand. Ongeveer één op de drie mensen die de leeftijd van dertig zijn gepasseerd hebben een vorm van parodontitis, maar velen komen hier pas in een (te) laat stadium achter. Een pijnlijke zaak. Temeer omdat een gezond gebit een gezonde fundering behoeft. In enkele gevallen is een doorverwijzing naar een parodontologie praktijk noodzakelijk.

                                        

‘Airflow prophylaxis master’

Wij zijn in het bezit van de ‘Airflow prophylaxis master’ van EMS. Dit apparaat is er om tandsteen te verwijderen en de tanden schoon te sprayen met een zoutoplossing.

Het werkt met verwarmd water waardoor het tandsteen verwijderen minder gevoelig is voor de patiënt. En met de zoutspray worden de tanden net een aantal tinten witter gemaakt en is minder schadelijk voor het glazuur.

Wie wil dat nou niet, een bijna pijnloze behandeling bij de mondhygiënist en nog wittere tanden ook!

Tandartspraktijk Buenen | Uden